Tuesday, 20 September 2011

Hippopotamus dan Sang Badakair

Assalamualaikum, kepada orang yang suka berendam.

Hippopotomonstrosesquipedaliophobia
The fear of long words

Hippopotamus? bila sebut hippopotamus, adakah bunyinya sinonim dengan hipokrit? hippocrates? let's put those questions aside dan fikir apa kena mengena Sang Hippopotamus dengan Sang Badak air.

Cun tak Sang Hippopotamus? Siap pakai mascara dekat telinga.

Tersebutnyalah, alkisah antara dua ekor haiwan yang sama, tetapi tidak serupa. Sang Hippopotamus seekor badak air yang suka glamour bling bling dan aww aww dialah badak air yang paling hot di kawasan savanna itu. Dia ni badak air yang sangat mementingkan paras rupa, supaya dapat menarik perhatian daripada badak-badak jantan yang lain. Yea, memang benar, badak-badak jantan lain memang suka dengan pemakain seksi Sang Hippopotamus, dari beribu batu, badak-badak jantan sanggup berhijrah semata-mata nak cuba tackle Sang Hippopotamus ini. Secara tidak langsung menunjukkan bahawa Sang Hippopotamus ini ialah badak air yang paling Hot di Savanna.

Savanna.

Manakala, Sang Badakair pula, ialah kembar kepada Sang Hippopotamus itu, mereka ialah kembar seiras, maknanya depa ni memang samalah dari segi paras rupa. Tetapi, dari segi perangai Sang Badakair ini lebih suka memencilkan diri, tidak seperti kembarnya hippopotamus itu. Sebab dia seekor badak air yang suka merendah diri kerana dia tahu erti maruah diri. Oleh kerana mempunyai sikap prihatin yang tinggi, Sang Badakair ni sering menasihati kembarnya Sang Hippopotamus supaya janganlah memperagakan dirinya sebegitu, tetapi setiap kali Sang Badakair berkata demikian, Sang Hippopotamus akan menengking Sang Badakair dengan mengatakan, "SUKA HATI AKULAH! AKU TAKMAU JADI HIPPOKRIT". Walaupun sering ditengking oleh kembarnya, Sang Badakair tetap meneruskan usaha untuk mentarbiah kembarnya itu.

"SUKA HATI AKULAH! 
AKU TAKMAU JADI HIPPOKRIT"
tengking Hippopotamus kepada Badakair

Pada suatu hari yang biasa, ye, hari yang sangat biasa, hari Rabu agaknya sebab hari rabu kan biasa-biasa sahaja. Semua haiwan di savanna biasa-biasa sahaja, Sang Singa sedang bermain dengan anak-anaknya, Sang Harimau Bintang berkejar-kejarang dengan Sang Kijang, Sang Gajah? well, dia kurang sihat sebab penat semalam buat show dekat Zoo Negara untuk Manusia, macam biasa. Tetapi ada sesuatu yang Luar Biasa berlaku, kelihatan dua ekor badak sumbu sedang merancang sesuatu di balik batu-batu besar, rupa-rupanya mereka sedang merancang untuk merogol Si Hippopotamus, kerana telah lama sangat menyimpan nafsu yang bergelora di dada. 

"Weh Sondol, jom kita rogol Cik Hippopotamus, aku dah tak tahan la."

Things happen and another led to the other. Yes. Indeed, it happened, Cik Hippopotamus telah dirogol oleh Sondol dan Tanduk. Sang Hippopotamus terasa sangat sedih, lebih-lebih lagi berita tersebut telah tersebar luas di tanah Savanna. Hancur lebur maruah Sang Hippopotamus, sudah pasti tiada badak lain yang inginkannya lagi.

Sang Badakair pula, setelah mendapat tahu berita tentang kembarnya dirogol berlari lintang pukang sekeliling Savanna mencari kembarnya. Mungkin untuk mengatakan kepada kembarnya "I've told you so" semata-mata.   Tetapi, selepas menjumpa Sang Hippopotamus, dia berkata " OOOOK OOOOKKKK OOOOKKKK OOOOK". Oh yea, mereka kan haiwan, mana boleh berkata-kata.

Sekianlah cerita Hippopotamus dan Sang Badakair.

Moral of the story is,
Apakah salah untuk menjadi Hipokrit jika ianya untuk kebaikan.
Perlu ke tunggu sampai nasi jadi bubur? kerana nila setitik rosak susu sebelanga.
Janganlah memperlekehkan gajah yang buat show di zoo-zoo anda.

Yang lain fikir sendiri,
Assalamualaikum.


For those whom do not know how a hippo sounds like.
Yeah, this one is for you guys, I love you guys :)

Or as hippos say, Saranghae OOOKK.

2 comments:

Nordin said...

Fuhhhh mendalam maksudnya banggg

Gunnersky said...

urm......x brp nk dpt la mesej.
agak konfius di situ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...